Als mensen leren lezen gaat er een wereld voor hen open. Helaas leert niet iedereen even gemakkelijk lezen. Voor een aantal mensen is het moeilijk om het technisch lezen onder de knie te krijgen. Er zijn meerdere manieren om leerlingen op weg te helpen met lezen zoals Connect-lerzen, Ralfi-lezen, Estafette-lezen, computerspelletjes enzovoort. Daarnaast zijn er nu leesspelletjes ontwikkeld. Al spelend met andere leerlingen (of volwassenen) leren lezen kan helpen om op een ontspannen manier te leren. Er zijn leesspelletjes op diverse leesniveaus. De eerste spelletjes*) worden alleen digitaal aangeleverd, de andere spelletjes**) zijn door een drukker geprint en kunt u bekijken en/of bestellen via de catalogus. Beide spelsoorten lenen zich uitstekend om met remedial teaching te gebruiken, maar zijn ook geschikt om leerlingen samen te laten spelen. De ervaring is dat leerlingen met leesproblemen het woordkaartenspel **) erg leuk vinden. Zij ervaren dit spel vaak als leuk en zien het als een beloning en niet als “weer moeilijk lezen. En dit terwijl ze echt “moeilijke” woorden leren lezen.

Leeskaarten / woordkaarten

*) AVI-1 en 2 spelletje:
Dit bestaat uit een dubbele set woorden met dezelfde beginletter. Het spelletje, met diverse beginletters: b, d, l, k, p, s, is via de winkel gratis te downloaden. Elk spelletje kan op verschillende manieren ingezet worden. Dit wordt in een korte handleiding uitgelegd.

**) AVI -2, AVI-3, AVI-4, AVI-5, AVI-6 en AVI-7 leesspelletjes op verschillende leesniveaus
Er wordt met woordkaarten gespeeld. Per spel zijn het woorden van hetzelfde AVI-niveau. Er kan met twee of vier spelers gespeeld worden. Een spel duurt gemiddeld 5 à 10 minuten. Al spelend oefenen de spelers zich in het herkennen en hardop lezen van woorden en diverse leesstrategieën. Bij een set spellen zit een korte handleiding. Het spel is snel te leren en leerlingen vinden het vaak leuk om te spelen. De ervaring leert dat leerlingen met hardnekkige leesproblemen dit woordkaartenspel graag spelen.

Elk spel heeft een ander (oude AVI-indeling) niveau: AVI-2, 3, 4, 5, 6 en 7. De spellen worden in een set van 6 verschillende AVI-niveaus geleverd. Een set kost € 80,00 exclusief verzendkosten. Deze set spellen kunt u via het e-mailadres onder ‘contact’  bestellen.

Schrijfblad

Diverse methodes om leerlingen te leren lezen, maken gebruik van ondersteunende oefeningen zoals het schrijven van woorden. Dit kan men doen met een whiteboardstift op plastic. Leerlingen van groep 3 en 4 zijn daarin niet altijd even vaardig. Het is daarom wenselijk om deze leerlingen een gelinieerd blad te geven zodat het schrijven “in banen geleid” wordt. Dit kan door de leerling op een gelinieerd en gelamineerd schrijfblad te laten werken. Het schrijfblad heeft een afwijkende maat lijnen die geschikt zijn om met whiteboardstift op te schrijven. Dit blad kunt u downloaden via de winkel.

Leesboekje AVI-2

“ik ben” is een werkboekje voor de basisschool. De leerling moet de letters b, d en p inkleuren voordat een bladzijde (of stukje van de tekst) hardop gelezen wordt. Hierdoor neemt de leerling deze letters beter in zich op en is de kans op automatisering van deze letters groter. Het werkboekje kost € 2,00 per stuk. Dit is exclusief verzendkosten. Met verzendkosten betaalt u: € 3,50. Bij een bestelling van 10 werkboekjes in één keer betaalt u het aantal boekjes keer € 2,00 plus één keer € 4,35 verzendkosten. Een rekenvoorbeeld: (10 boekjes x € 2,00) + € 4,35 = € 24,35. Het werkboekje is te bestellen via het e-mailadres onder ‘contact’.

Leesboekje AVI-4

“Bert en Debbie” is een verhaal voor de onderbouw van de basisschool. Door het gebruik van lettergrepen en verschillende kleuren is het beter toegankelijk voor minder vlotte lezers. Er wordt een uitgever gezocht om het boekje op de markt te brengen.

Uitgevoerd als werkboekje is het wel te bestellen. De leerling moet de letters b, d en p inkleuren voordat een bladzijde (of stukje van de tekst) hardop gelezen wordt. Hierdoor neemt de leerling deze letters beter in zich op en is de kans op automatisering van deze letters groter. Vooral voor kinderen met leesproblemen zoals dyslexie een echte aanrader. Het werkboekje kost € 3,50 per stuk. Dit is exclusief verzendkosten. Het werkboekje is te bestellen via het e-mailadres onder ‘contact’. Na uw bestelling krijgt u een factuur. Na betaling van het factuurbedrag via het rekeningnummer op de factuur wordt uw bestelling binnen twee weken verzonden.

Tip voor de discriminatie van de b en d

Als een leerling de b en de d vaak door elkaar haalt zijn er verschillende oefeningen mogelijk. Benoemen, bewegen, schrijven, kleuren, uitknippen uit papier of laten boetseren van klei, laten lopen op een grote b en d op de vloer enz.. Men kan ook een leerling aan een tafel laten zitten met de armen gestrekt voor zich op de tafel. Leg er dan een grote bal tussen. Leg een grote b en d voor de armen van de leerling. Doe een arm iets opzij en vraag op welke letter de andere arm en de bal samen lijken. Laat die letter hardop benoemen. Pak dan de andere arm en herhaal dit enkele keren. Welke letter lijkt het nu? Mogelijk kan dit een goed ezelsbruggetje voor de leerling worden.